Meteo BRASOV


Prognoza meteo

O vizualizare combinata a celor mai bune site-uri meteo pentru locatia Brasov (Poiana Brasov, Bunloc, Lempes)  cu reimprospatare in timp real a valorilor prognozate de: WindGuru, Meteoblue, Windity, Windfinder.

 

Prognoza Meteoblue – Brasov, Postavaru

Windity

Prognoza WINDFINDER – Brasov, Postavaru

Prognoza WINDGURU – Brasov, Postavaru

Despre diagramele de vant (windgram)

Directia vantului este indicata de sageti. Spre exemplu o sageata cu varful la stanga va indica directia E iar o sageata cu varful in jos va indica directa N.

Intensitatea vantului este masurata in km/h si cele mai multe site-uri de prognoza vor afisa doua valori: o valoare nominala a vantului si o valoare a rafalei de vant (wing gust) care este in majoritatea cazurilor mai mare decat valoarea nominala.

Acoperirea noroasa este aratata fie ca si procent (unde 0% inseamna cer senin si 100% inseamna cer total acoperit) fie sub forma de grafic in care intensitatea culorii indica o acoperire mai mare). Unele dintre site-uri ofera o impartire a norilor in functie de inaltime (nori de joasa, medie sau mare inaltime) aratand separat gradul de acoperire.

 

Pentru zborul cu parapanta depindem in proportie de 100% de conditiile meteo. Conteaza in special viteza si directia vantului, iar pentru o decolare reusita vantul trebuie sa fie din fata cu viteza intre 0 si 20 km/h. Asadar in functie de locul de zbor ales vom avea nevoie de o directive sau alata a vantului

Pentru ca prognozele meteo sunt in general realizate cu o precizie de 20 km am ales ca reprezentativ pentru locurile noastre de zbor masivul Postavaru in Poiana Brasov. Valorile de aci sunt in mare proportie valabile pentru toate locurile de zbor din judetul Brasov

Pentru o acuratete mare a prognozei aceasta nu poate depasi 3-4 zile iar noi, si este importanta comparatia dintre doua sau trei site-uri de prognoza pentru a vedea discrepantele intre ele. O diferenta semnificativa intre acestea va indica o instabilitate atmosferica mai mare si o posibilitatea de predictive mai redusa.